Afrikaanse resolutie tegen LGBT geweld

image_pdfimage_print

Afrikaanse resolutie tegen LGTB-geweld.

african union plenaryDe Afrikaanse Commissie voor Mensen- en Volkenrechten of ACHPR zette deze week een historische stap inzake een betere bescherming van holebi’s en transgender of LGBT’s. In Afrika zijn geweld en mensenrechtenschendingen t.a.v. personen op basis van hun echte of vermeende seksuele geaardheid en gender identiteit nog dagelijkse kost. De ACHPR veroordeelt dat nu via een nieuwe resolutie. Die werd aangenomen op de 55e gewone zitting in mei 2014 te Luanda in Angola en geldt voor de hele Afrikaanse Unie, d.w.z. alle Afrikaanse landen behalve Marokko.

Met de holebi- en trangenderrechten is het in Afrika over het algemeen erbarmelijk gesteld. Een klein aantal landen kende de laatste jaren een zekere vooruitgang. In Zuid-Afrika is bijvoorbeeld het huwelijk en adoptie opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht.

De meeste andere staten blijven echter een strenge strafwetgeving handhaven, laten geweld t.o.v. holebi’s – soms totaal – ongemoeid of moedigen het zelfs aan. In de hele wereld criminaliseren 78 staten seksuele contacten tussen instemmende volwassenen van hetzelfde geslacht ; volgens ILGA  liggen er daarvan 38 in Afrika. In landen als Nigeria, Mauritanië, Soedan en Somalië staat op same-sex omgang zelfs de doodstraf.

In sommige gevallen, zoals Oeganda en Nigeria, ging het de laatste tijd slechts van kwaad naar erger. Hier is sprake van een soort heksenjacht op holebi’s, met eveneens verstrekkende gevolgen voor hulpverlenende instanties in het kader van HIV/aids-bestrijding. Een ander kwalijk uitvloeisel van vervolging omwille van de seksuele geaardheid of gender identiteit is het toenemend aantal personen die op deze grond hun land moeten ontvluchten en elders asiel zoeken.

De nieuwe resolutie is bedoeld om de verslechterde situatie voor LGTB’s in Afrika te counteren. Belangrijk is dat ze uitgaat van de ACHPR, de hoogste gezaghebbende instantie op het gebied van Mensen-en Volkenrechten in het kader van de Afrikaanse Unie. Cynisch detail is wel dat Yahya Jammeh, de president van Gambia – het Afrikaanse landje waar het ACHPR gevestigd is – een van de meest rabiate en openlijke LGBTI-haters is. Het rapport dat de resolutie onderbouwt vermeldt Gambia dan ook meermaals op negatieve wijze.

Vind de originele tekst van de resolutie hier.